Lärosäten

Var studera retorik?

För dig som vill studera retorik finns det bland annat eftergymnasiala utbildningar vid flera universitet och högskolor. Vid Lunds universitet, Södertörns högskola, Stockholms universitet, Uppsala universitet och Örebro universitet finns både fristående kurser och programutbildningar som du kan söka till. Samtliga kurser och program är berättigade till CSN-bidrag – och lån.

Fristående eller program?

Om du vill läsa fristående kurser finns det bland annat retorik i praktiken, retorik och presentationsteknik och våga tala – praktiska övningar. Vill du ha en mer sammanhängande utbildning finns det program på både grundnivå och avancerad nivå, beroende på om du vill ha en fil. kand. eller master med retorik som huvudämne.

Hur söker jag?

Hos antagning.se kan du ansöka till både fristående kurser och programutbildningar. Vill du söka bidrag och lån hos CSN kan du ansöka om detta i samband med att du får ditt antagningsbesked.

Vad krävs för att komma in?

Du behöver dels behörighet från gymnasiet, dels ha tillräckligt med poäng för att bli antagen vid en utbildning. Skillnader mellan antagningspoäng för att bli antagen vid en retorikutbildning skiftar från universitet och hur många som söker just den utbildningen du söker och när utbildningen äger rum. Ju fler som söker, desto högre antagningspoäng och vice versa. Läs mer om antagningsstatistik på www.statistik.uhr.se. Känner du att du vill förbättra dina chanser till att bli antagen, kan du göra högskoleprovet. Med HögskoleProvGuiden kan du få en bra grund för att lyckas på högskoleprovet.

Facebooktwittermail